FIRE: Het pad naar financiële onafhankelijkheid en vroeg pensioen

Financiële onafhankelijkheid en vroeg met pensioen gaan zijn dromen die voor velen onbereikbaar lijken. Met financiële onafhankelijkheid heb je natuurlijk ook meer vrijheid! En dat is dus juist waarom ik het FIRE (Financial Independence, Retire Early) begrip zo interessant vind! In deze blog leg ik uit wat FIRE is, wat het voor je kan betekenen en welke stappen jij zou moeten zetten om ook financieel onafhankelijk te worden zodat je op jonge leeftijd met pensioen kunt gaan.

Wat is FIRE?

FIRE is een levensstijl die draait om het nastreven van financiële onafhankelijkheid. Zodat jij de vrijheid hebt om te kiezen hoe jij je leven wilt leiden, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over geld. Mensen die deze levensstijl nastreven hebben als doel om voldoende vermogen op te bouwen. Zodat zij van de rente, dividenden en andere passieve inkomsten kunnen leven, zonder dat zij op dat moment actief hoeven te werken voor geld. Als je op jonge leeftijd FIRE bent en dit systeem voor je laat werken, zou je dus eerder met pensioen kunnen dan dat de gemiddelde Nederlander op dit moment zou kunnen. Eerder met pensioen betekent meer vrijheid! Om dit te bereiken dien je rekening te houden met twee belangrijke elementen in FIRE:

Financiële onafhankelijkheid

Financiële onafhankelijkheid betekent dat je genoeg geld hebt om je basisbehoeften te dekken, zonder afhankelijk te zijn van een reguliere baan. Dit betekent dus dat je per maand voldoende geld binnenkrijgt om je vaste lasten te kunnen betalen. Denk hierbij aan hypotheek/huur, telefoonabonnementen, zorgverzekeringen, auto’s, openbaar vervoer, eten, kleding etc. Dit doe je dus door te leunen op je investeringen en passieve inkomsten. 

Vroeg met pensioen

Wanneer je eenmaal financieel onafhankelijk bent, heb je de keuze om met pensioen te gaan. Hoe eerder jij financieel onafhankelijk bent, hoe eerder jij met pensioen kunt gaan. Dit betekent niet per se dat je ook daadwerkelijk stopt met werken, echter heb je wel de vrijheid om te kiezen hoe en waar je je tijd doorbrengt! En hallo, dat wil toch iedereen?

Hoe bereik je FIRE?

Zoals jullie weten is vrijheid voor mij ontzettend belangrijk. Ik streef niet per se de FIRE levensstijl na zodat ik met vervroegd pensioen kan. Wel probeer ik zoveel mogelijk passieve inkomsten te creëren om vrijheid te ervaren. En daar wil ik het dan ook graag over gaan hebben. Want hoe bereik je FIRE? Het bereiken van FIRE vereist toewijding, planning en discipline. Hieronder geef ik je enkele tips om je op weg te helpen.

Bepaal je FIRE doelen

Wanneer je de FIRE levensstijl wilt nastreven is het ontzettend belangrijk om doelen te bepalen. Hoeveel geld heb je precies nodig om financieel onafhankelijk te zijn? Voor iedereen is dit namelijk weer anders en ligt het helemaal aan welke levensstijl jij wilt leiden. Woon je misschien in een kleiner huis met lagere woonlasten en wil je bijvoorbeeld minder vaak uit eten? Dan zul je maandelijks minder geld nodig hebben om financieel vrij te zijn. Pas je doelen dus aan op de levensstijl die jij voor ogen hebt!

Budget en spaar

Nadat je doelen voor jezelf hebt opgesteld over hoeveel geld jij nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn, is het belangrijk om een gedetailleerd budget te maken. Ik gebruik hier zelf al jaren mijn eigen Fix Your Finance Sheet voor. Elke maand vul ik deze sheet in en krijg ik inzicht in hoeveel geld er iedere maand in- en uit gaat. Hierdoor weet ik waar ik mogelijk op kan besparen en hoeveel geld ik aan de kant kan zetten. Het geld dat ik elke maand aan de kant zet, gebruik ik om te sparen of om te beleggen. In deze blog geef ik je tips over hoe je met weinig geld toch kunt beleggen. 

Minimaliseer schulden

Om financieel onafhankelijk te zijn is het belangrijk dat je niet afhankelijk bent van schulden. Zorg er dus voor dat wanneer je schulden hebt, je deze aflost om je financiële positie te versterken. Door het leenstelsel hebben veel millennials al een hoge studieschuld en dit heeft onder andere weer effect op of je wel of niet een huis kunt kopen. Om de FIRE levensstijl na te streven is het belangrijk dat je vooral de hoge-rente schulden zo snel mogelijk aflost. Hierdoor verbeter je je financiële positie.  

Leer alles over investeren en beleggen

Veel FIRE-aanhangers beleggen in aandelen, obligaties en onroerend goed. Om deze vaardigheid te leren is het belangrijk dat je alles gaat leren over investeren en beleggen. Deze vaardigheid krijgen we helaas niet op school aangeleerd en dus is het aan jou om dit te leren. Om het je makkelijk te maken heb ik een training gemaakt: beginnen met beleggen. Wil je dus de beginselen van beleggen onder de knie krijgen? Kijk dan snel hier

Verhoog je inkomsten

Om eerder financieel onafhankelijk te kunnen zijn, is het ook belangrijk dat je je inkomsten gaat verhogen. Wanneer jij meer inkomsten gaat creëren, zul je ook meer geld kunnen beleggen waardoor je meer passieve inkomsten creëert. Dit verhoogt de kans dat je eerder financieel onafhankelijk kunt zijn. Ik zelf maak naast beleggen ook gebruik van een passieve inkomstenstroom waarbij ik digitale producten verkoop. Dit is inmiddels volledig geautomatiseerd. Hierdoor verdien ik geld wanneer ik niet actief aan het werk ben. Wil je meer weten over passieve inkomsten? Lees dan deze blog. 

Levensstijl bij FIRE

Het streven naar FIRE betekent niet per se dat je heel veel geld moet gaan verdienen en dus een luxe leven moet leiden. Het draait er juist om dat je een balans vindt tussen je financiële doelen en levenskwaliteit. Het gaat er dus om dat je maandelijks voldoende geld kunt ontvangen uit passieve inkomstenstromen zodat jij je tijd kunt besteden aan dingen die voor jou écht belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan reizen of tijd doorbrengen met je familie, vrienden, kinderen etc. 

Vrijheid is voor mij de aller belangrijkste waarde en daarom ben ik mij op jonge leeftijd al gaan verdiepen in dit concept. Inmiddels woon ik in Portugal en ervaar ik veel vrijheid in mijn leven. Om jou op weg te helpen heb ik een mini cursus gemaakt: Financieel vrij voor beginners.

Wil je dus ook financieel onafhankelijk(er) zijn zodat je meer kunt doen waar jij gelukkig van wordt? Meld je dan aan voor deze cursus. Je kunt hier alle informatie vinden. 

Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link.

Laat een reactie achter