Beleggen in REITs: beursgenoteerde vastgoedbedrijven
Om te beleggen in vastgoed heb je flink wat cash nodig. Gelukkig bestaan er ook indirecte manieren van beleggen in vastgoed. Dit betekent dat je zelf geen vastgoed bezit, maar dat je rendement maakt via het bedrijf dat het vastgoed bezit. Een voorbeeld daarvan is beleggen in REITs; beursgenoteerde vastgoedbedrijven. Ik vertel je er alles over!
Wat is een REIT?
Een REIT is een Real Estate Investment Trust. Dit wordt vaak een vastgoed fonds genoemd, maar dat is niet helemaal correct. Een REIT is namelijk een bedrijf dat vastgoed koopt en verhuurt en een grote mix van allerlei vastgoedobjecten bezit. Daarnaast is een REIT beursgenoteerd. De aandelen van dit bedrijf worden op de beurs verhandeld. Je kunt hier dus een aandeel van kopen en op deze manier beleg je in een REIT. Dat maakt deze manier van beleggen toegankelijk en vanaf een laag instapbedrag mogelijk.
Elke REIT bezit een andere samenstelling van vastgoed, van huizen tot hotels en winkelpanden. Dit is interessant om te onderzoeken wanneer je een REIT uit gaat kiezen. Een REIT ontwikkelt zelf geen vastgoed. Het verhuren van het gekochte vastgoed is het verdienmodel. Een deel van de huurinkomsten keert de REIT uit als dividend aan de aandeelhouders. Een REIT moet volgens de Amerikaanse regelgeving 90% van de inkomsten als dividend uitkeren. Dit maakt een REIT een interessante manier van dividend beleggen.
Lees hier meer over dividendbeleggen
Voor- en nadelen van beleggen in REITs
Voordelen
- Toegankelijke manier van beleggen in vastgoed
- Laag instapbedrag ten opzichte van een vastgoedfonds of vastgoed zelf
- Hogere dividenduitkeringen dan bij normale dividendaandelen
- Aankopen op de beurs
- Gemakkelijk weer te verkopen
- Beleggen in vastgoed is relatief waardevast door het bezit van het vastgoed en de grond, in vergelijking met bijvoorbeeld crypto
- Spreiding
- Historisch gezien goed rendement in vergelijking met de S&P 500 (zie hieronder)
Nadelen
- Geen keuzevrijheid in wat er in de REIT zit, geen zeggenschap daarover
- Omdat het bedrijf een groot deel aan inkomsten als dividend uitkeert, zit er in het algemeen niet veel groei (en dus koerswinst) in het bedrijf
- Koersrisico
- Dividendbelasting
- Marktrisico (vastgoedmarkt)
- REITs hebben een hoge schuldenpositie (zie hieronder)
Rendement, risico’s en kosten van beleggen in REITs
Rendement op een REIT verkrijg je voornamelijk uit dividend. REITs keren relatief een hoog bedrag aan rendement uit. Dit maakt het een vrij passieve en een lange termijn belegging. Je kunt ook koerswinst bereiken, maar omdat een groot deel van de winst wordt uitgekeerd als dividend zit er in het algemeen geen snelle groei in de vastgoedbedrijven.
Uit onderzoek van J.P. Morgan over 1999 tot 2018 was het gemiddelde jaarlijkse rendement op een REIT 9,9%. Voor de S&P 500 was dit 5,6%.
Het succes van REITs is afhankelijk van de vastgoedmarkt. In tijden van een crisis kan dat leiden tot beursverlies. Daarnaast hebben REITs relatief hoge schulden door het financieren van hun vastgoedaankopen.
Waar let je op?
Een REIT beoordeel/waardeer je anders dan een regulier aandeel. Bij een regulier aandeel is het interessant om te kijken naar de koers/winstverhouding. Dat werkt bij vastgoed anders, omdat je bij vastgoed veelal afhankelijk bent van de waardering van het vastgoed. Ook kan de waarde veranderen en heb je te maken met afschrijvingen. Daarom kijk je bij REITs naar de FFO: Funds From Operations. Om de hoogte van de dividend pay-out ratio te berekenen deel je het jaarlijkse dividend per aandeel door de FFO per aandeel.
Net als bij elke belegging wil je spreiden. Koop dus niet één soort REIT maar meerdere.
Voorbeelden
Beleggen in REITs kan dus gewoon op de beurs. Zoals vermeld zijn er verschillende soorten REITs die beleggen in verschillende soorten vastgoed.
Je kunt direct in een REIT investeren of indirect doormiddel van een REIT ETF. Een van de grootste REITs is de Simon Property Group, dit is een REIT in winkelcentra in Amerika. Ook Realty Income is een bekende REIT, die vooral investeert in winkelpanden.
REIT ETF’s
Wanneer je via ETF’s in REITs belegt bezit je dus met één ETF in zo’n 50 tot 100 REITs tegelijk. Dit verlaagt het risico. Een voorbeeld is de Vanguard Real Estate Fund of VanEck Global Real Estate UCITS ETF. De laatste is beschikbaar in de kernselectie van DEGIRO waardoor je deze maandelijks zonder transactiekosten kunt aankopen.
Tip: op de website Morningstar kun je de ETF’s opzoeken en kijken welke bedrijven en regio’s er in de ETF zitten.
Lees hier meer over beleggen in ETF’s.
Wat doe ik?
Ik ben een paar jaar geleden langzaam begonnen met het toevoegen van REITs aan mijn portefeuille. Momenteel heb ik Iron Mountain and VICI Properties in mijn portefeuille. Deze REITs bezit ik bij DEGIRO. Daarnaast wil ik ook een ETF en Realty Income toe gaan voegen. Beleggen in REITs is een lange termijn belegging voor mij. Dividend uit de REIT herinvesteer ik om optimaal gebruik te maken van het rente-op-rente effect.
Op het gebied van beleggen in REITs maak ik mijn keuzes op de financiële positie, dividend, FFO en de spreiding van het portefeuille van de REIT.
Conclusie
Beleggen in REITs is een toegankelijke manier van indirect beleggen in vastgoed. Een REIT is een interessante manier van dividendbeleggen met relatief hoge dividenduitkeringen.
Zoals altijd geldt, beleg alleen met geld dat je niet nodig hebt en zorg altijd voor een goede spreiding.
Start nu met beleggen bij DEGIRO!
Meer lezen?
Beleggen met weinig geld? Het is mogelijk en wel op deze manieren
Beginnen met beleggen? Met deze acht tips maak je een knallende start
Investeren in crypto? Zo doe je dat en hier moet je op letten
Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link.